English

 

Стара Загора е модерен център със съвременно планиране, развита икономика и с богат културен живот. Градът има много благоприятно географско местоположение, разположен в централната част на Южна България и е пропускателен пункт на европейските транспортни коридори 4, 8 и 9.
Първите жители на територията на днешна Стара Загора са били земеделски общества в края на 7-ми век пр.н.е. В границите на съвременния град са пет праисторически утайки, които отразяват този период. Човешките селища в Стара Загора продължават през годините на тракийските царе.
В 4-то хилядолетие пр. н. е. е налице голямо старо тракийско селище, известно като Берое и от началото на 2 век до средата на 3-ти век, вече с името Августа Траяна, то използва своя собствена монетна система. Античен форум и некропол, улици, обществени и частни сгради, както и цветни подови мозайки са част от археологическите разкопки от древния град.
След основаването на българската държава Стара Загора започва да се утвърждава като военен стратегически и административен център. Разположен в граничния регион и обслужващ политическите интереси на България и Византия. Най-значимите средновековни археологически паметници в града датират от 6-ти и 7-ми век. Градът съхранява своя статут на национален административен център в границите на българската държава до падането на цар Иван Асен.
По време на Освободителна война, на 31 юли 1877, първият голям сблъсък между двете воюващи сили, Турция и Русия, се провежда в близост до Стара Загора. В резултат на тази битка градът е опожарен и разрушени, голяма част от населението му е зверски изклано.
На 5 октомври 1879 символично е положен основният камък за възстановяването на Стара Загора. То е извършено в съответствие с предварителен план, направен от чешкия строителен инженер Любор Байер, и така става първият град в България след Освобождението със съвременно планиране. Първата провинциална опера и радио са открити тук. Известен е като град на липите, художниците и поетите.
Днес Стара Загора е един от най-динамично развиващите се градове в България. Градът е образователен център с много средни училища, професионални гимназии, специализирани научни и културни институции и на международно признатия Тракийски университет. Гостите на Стара Загора могат да видят многобройните музеи и специализирани изложби.
Стара Загора е един от най-модерните съвременни градове в България с възможности за туризъм, спа релакс, спорт и незабравими срещи с хилядолетното развитие на региона.